Biztonság és politika. #biztonságpolitika

Hard-power minden mennyiségben

Nincs itt semmi látnivaló
Egy rövid gondolat a szaúdi újságíró-gyilkosság margójára

2018 októberében megölték Jamal Khashoggi szaúdi újságírót. Méghozzá nem is akárhogy! Miután brutálisan szanaszét kínozták, műanyag zacskót húztak a fejére, hosszú percekig tartó agonizálás után pedig szétfűrészelték a testét, mert így könnyebbnek találták elvinni a színhelyről- az isztambuli szaúdi konzulátusról. A nyugati társadalom bepöccent: a sajtó dühösen sorolja hol milyen jogok sérültek, milyen hazugságok lepleződtek le, a kormányzatok sűrűn közlik elítélő és elhatárolódó nyilatkozataikat, az emberek pedig követelik a felelősök megbüntetését.khas.jpg

Mégis: nincs itt semmi látnivaló.

Pár szó Szaúd-Arábiáról

A ma ismert Szaúd-Arábia hivatalosan 1932-ben jött létre, Abdul Aziz ibn Szaúd dinasztia alapító nevével fémjelezve. A kezdetben nagyon tribális társadalmú állam ma is királyság, és mivel történelmi léptékkel nagyon fiatalnak tekintető, sokat kell még csiszolódnia a nemzetközi porondon. Azok a szaúdi aktivitások amiket ma látunk (jemeni beavatkozás, Khashoggi-ügy stb) mind-mind egy újonnan feltörőben lévő hatalom próbálkozásai a nemzetközi politika színpadán.

Tisztázzuk az elején: az erőszak és az gyilkosság minden szempontból elítélendő, így ezeket nem is illik támogatni.

Nálunk.

A mi civilizációnkban.

A nyugati ember nagyon sokszor hajlamos elkövetni a hibát, hogy mindent a saját szemüvegén keresztül néz. A mi erkölcsi értékrendünk és princípiumaink teljesen különböznek az arab világétól. Az ő kulturális berendezkedésük több ezer éve áll már fenn és eléggé erőszak-alapú a társadalom. Teljesen bevett szokás, hogy a nézeteltéréseket nem békés úton intézik, a becsület sokkal nagyobb érték számukra az emberi életnél. Ez már több ezer éve így megy és ezután is így fog menni.

Így hát nem kell csodálkozni egy-egy ilyen gyilkosságon: naponta fordulnak elő ilyenek a Közel-Kelet legtöbb országában.

Mondjuk ezek általában nem konzulátusokon szoktak történni…

Biztonság és politika. #biztonságpolitika

Ez a blog megpróbál betekintést nyújtani nemzetközi politika kulisszái mögé, ahol a hatalomért vívott harcban nincsenek szabályok, ahol a tét az állampolgárok élete, a nyertes pedig mindent visz... Olvasgatása pedig remek időtöltés a reggeli kávé mellé.

Friss topikok

süti beállítások módosítása