Biztonság és politika. #biztonságpolitika

Hard-power minden mennyiségben

Ennyi ásványkincsért már megéri vért ontani

A világpolitikai küzdőtér egy egészen új színhellyel látszik bővülni. A globális felmelegedésnek köszönhetően az északi hajózási útvonalakon egyre inkább csökken a jég mennyisége. Az Északi-sarkon pedig szintén erősen olvadóban van a jégpáncél, így lassan megnyílik a lehetőség az elképesztően gazdag sarki ásványkincsek kitermelése előtt. Azok az országok, melyek körülölelik ezt a térséget, egy ENSZ bizottságba tömörülve próbálnak territoriális igényeiknek érvényt szerezni.

sark.png

Deklarált igények. Kép forrása: The Economist/https://www.economist.com/international/2014/12/17/frozen-conflict

 

 

Természetesen senkinek nincs intenciója megvárni, míg a csigalassú, kormányközi szervezetek bevonásával is működő bizottság döntést hoz: a könyöklés és a területfoglalás már elkezdődött. Egy ideig mindenki megelégedett többnyire civil kutatóbázisok létesítésével, ám a 2010-es évektől egyre látványosabban értékelődik fel a térség katonai szempontból is. Az USA Alaszka partvidékén sarkvidéki hadviselésre kiképzett egységeket állomásoztat, illetve rendszeresek az ilyen jellegű gyakorlatok is. A legaktívabb ebből a szempontból viszont Oroszország, aki sarki területeken katonai bázisokat is létrehozott már, illetve Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert is telepített és rendszeresen tréningezi katonáit a területen. Továbbá nem szabad említés nélkül hagyni, hogy Oroszország a rendelkezik a legtöbb (és legkompetensebb) jégtörő hajóval.

 

            A térség egyre dinamizálódó militarizációja potenciálisan vezethet majd egy esetleges eszkalációhoz, már most is rendszeresen előfordulnak olyan esetek, amikor orosz és amerikai vadászgépek tartják egymást befogva. Az egyelőre még lappangó fázisban lévő konfliktus akkor válik majd igazán kiélezetté, amikor a jégtakaró olyan mértékben elolvad, hogy az ásványi kincsek kitermelése középtávon látható lesz, illetve amikor a sarkvidéki tengervíz jórészt hajózhatóvá válik.

 rusart.jpg

Orosz katonák sarkvidéki hadgyakorlaton. Az itt lezajló műveletek nagyon komoly technológiai és emberi felkészültséget igényelnek a zord hőmérséklettel párosuló kietlen terep okán.

Biztonság és politika. #biztonságpolitika

Ez a blog megpróbál betekintést nyújtani nemzetközi politika kulisszái mögé, ahol a hatalomért vívott harcban nincsenek szabályok, ahol a tét az állampolgárok élete, a nyertes pedig mindent visz... Olvasgatása pedig remek időtöltés a reggeli kávé mellé.

Friss topikok

süti beállítások módosítása