Biztonság és politika. #biztonságpolitika

Hard-power minden mennyiségben

Bemutatkozó

35960785204_f8e5ff3f8f_k.jpg 

A rohamosan romló biztonsági tendenciák és a politikai rendszerekben uralkodó felfordulás tükrében mára egyre többen merik magabiztosan kijelenteni, hogy a hidegháború lezárultával kialakult világrend- ha nem is megszűnőben van, de erősen recseg- ropog és elindult egyfajta lassú és fájdalmas elmúlás felé. Ennek látható jeleit egyesek rémült bénultsággal figyelik, mások a krízisek által keltett hullámokat lovagolják meg, így jutván politikai szerephez.

Az egypólusú világ főszereplőjének- az Egyesült Államoknak átalakulóban van politikája: társadalmának belső megosztottsága és meghasonlottsága bénítólag hat külpolitikájára, és bár az ő feladata lenne domináns helyzetéből fakadóan az általa létrehozott és a hegemóniájára kalibrált rendszert fenntartani, képtelen erre népessége ellenállása és politikai frakciói marakodása miatt. Európai szövetségeseiről ne is beszéljünk: a vezetők országaikban azért küzdenek, hogy ne eméssze el őket a populista süllyesztő, az Unióban  konszenzus hiányában totális káosz uralkodik, ezzel is elősegítve Kárpát-medencei kollegáik sikerét az integráció bomlasztásában, már amíg el nem fogynak, elnézve a riasztó demográfiai statisztikákat. Látható tehát, hogy a „Nyugat” egyre fokozatosabban veszíti el eddigi globális dominanciáját, melyet eddig uralt mind gazdaságilag, katonailag és kultúrálisan is.

A vezető világhatalmi szerepért, melyet sokan már napjainkban sem tekintenek az USA-énak, óriási a tolongás. Némely ún. középhatalom komolyabbnál komolyabb politikai szerepvállalásokkal és sosem látott külpolitikai intenzitással próbálja magának megszerezni ezt a címet. Az izmosodó Kína, az egyre inkább önmagára találó India vagy a Szovjetunió összeomlása után mondhatni „téli álmot alvó”, majd abból Putyin által felkeltett Oroszország mind ilyenek.

A legfontosabb kérdés, hogy ezen államok képesek-e megoldani az őket belülről feszítő kihívásokat, hogy azokat megugorva ne álljon semmi az útjukba a világhatalmi pozíció megragadásához.

 

 

fotó: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár lengyel és amerikai katonákkal

Biztonság és politika. #biztonságpolitika

Ez a blog megpróbál betekintést nyújtani nemzetközi politika kulisszái mögé, ahol a hatalomért vívott harcban nincsenek szabályok, ahol a tét az állampolgárok élete, a nyertes pedig mindent visz... Olvasgatása pedig remek időtöltés a reggeli kávé mellé.

Friss topikok

süti beállítások módosítása